Kuymak (Mıhlama)
Kuymak (Mıhlama), Karadeniz mutfağına ait enfes bir lezzettir. Mısır unu, tereyağı ve peynirle yapılan bu yemek, özellikle kahvaltılarda tercih edilir
Kuymak Malzemeler
– 1 su bardağı mısır unu,
– 100 gr. Trabzon tereyağı,
– 150 gr. Trabzon İmansız peynir,
– 1 su bardağı sıcak su.
Kuymak Yapılışı
Tereyağını tencereye koyun. Yağ eridikten sonra mısır ununu dökerek, tereyağı ile kavurun. Un pembeleştiğinde, kaynamış sıcak suyu ilave ederek suyla bir miktar pişmesini sağlayın. Katılaşmaya başlayınca peyniri ilave ederek, 5 dakika peynir ile pişmesini, hafif hafif tahta kaşıkla malzemenin birbirine karışmasını sağlayın. Peynir tuzlu ise tuz ilave etmeyin. Piştikten sonra servis yapın afiyet olsun.
Kuymak Geçmişi
Kuymak (Mıhlama), Karadeniz mutfağının en önemli yemeklerinden biridir ve özellikle Trabzon, Rize, Artvin ve Giresun gibi illerde sıkça tüketilir. Bu lezzetin tarihi, Karadeniz’in doğal kaynakları ve tarım ürünleriyle doğrudan ilişkilidir.
Geçmişi ve Kökeni
Tarihsel kökeni tam olarak bilinmemekle birlikte, Karadeniz’de mısır tarımının yaygınlaşmasıyla birlikte ortaya çıktığı düşünülmektedir.
Osmanlı döneminde Amerika kıtasından gelen mısırın Anadolu’ya ulaşması ile Karadeniz Bölgesi’nde mısır unu yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır.
Google Aramalari: kuymak, kuymak tarifi, kuymak tarifi resimli, kuymak tarifi video, kuymak nasil yapilir
İlk yorum yazan siz olun.